Duomo

Milanos viktigaste sevärdhet

Det finns väldigt mycket att se i Milano, men alla listor toppas av Duomo – världens största gotiska katedral. Denna, minst sagt, imponerande byggnad är Milans ärkebiskops huvudsäte, tillika den femte största katedralen i världen. Besöker man Milano bör man definitivt ta sig tid att besöka detta mästerverk.hotell milano

Duomo är uppbyggd av vit marmor och den världsberömda fasaden bjuder på hundratals spiror och tusentals statyer, detaljrikedomen är verkligen spektakulär. Som besökare kan ta sig upp på taket via 250 trappsteg för att få sig en oslagbar utsikt över Milano mellan de gotiska spirorna. Det är endast tillåtet att fotografera i Duomo om man köper ett särskilt armband till en kostnad på 2 €.

Historia

Innan man lät uppföra Duomo så fanns det andra kristna tempel på samma plats. Redan år 355 hade man byggt ett baptisterium på denna plats som otroligt nog än idag finns bevarat under Duomo. Baptisteriumet tillhör de absolut äldsta bevarade kristna byggnaderna i hela Europa. På 400-talet byggde man den ”Nya Basilikan” alldeles vid baptisteriumet och på 800-talet lade man till ytterligare en basilika i direkt anknytning. Att man lät uppföra dessa viktiga byggnader på denna specifika plats vittnar om en tid då detta var Milanos innersta centrum. Denna teori bekräftas av gatorna i Milano, som alla på något sätt utgår från, eller cirkulerar kring, Duomo. År 1075 gick det mesta av dessa basilikor förlorat i en enorm brand. det är nog bara Venedig som kan konkurrera med denna sevärdhet i Italien och här kan du läsa om de hotell i Venedig som vi gillar.

Lite drygt 300 år efter förstörelsen av Milanos basilikor bestämde sig dåvarande ärkebiskop Antonio da Saluzzo för att låta bygga en ny katedral på samma plats. Som ett första skede fick en del byggnader som redan stod på platsen, däribland ärkebiskopens palats, förstöras. Milanos borgmästare vid tidpunkten var ärkebiskopens egen kusin, Galazzo, som var mycket omtyckt av folket – tillsammans utgjorde de en stark maktduo. Vid Galazzos död år 1402 stod Duomo bara halvfärdig och arbetet avstannade helt i nästan 80 år. Under 1500-talet fortsatte man med förnyad styrka, det var bland annat under denna tid som den renässansinspirerade, sexkantiga kupolen färdigställdes, under ledning av Ludovico Sforza.

Det dröjde ända till tidigt 1800-tal innan Duomo ansågs vara helt färdig. Det var Napoleon Bonaparte som entusiastiskt lovade ekonomiskt stöd från Frankrike för färdigställandet, något som sedan aldrig delades ut. Bonaparte kröntes till kung av Italien vid Duomo, strax efter färdigställandet, och en staty av honom restes på toppen av en av katedralens spiror.